Szukaj

Tofucznica z boczkiem

Klara, 14 listopad 2019
Tofucznica z boczkiem

Nic tak nie dostarcza energii na cały dzień, jak porządne śniadanie! A jednym z najlepszych śniadań na świecie jest roślinna wersja tradycyjnego połączenia jajek i boczku ;) Odtworzenie smaku smażonych jajek w wersji roślinnej jest naprawdę proste! Kluczem jest tzw. czarna sól (inaczej kala namak), która dzięki wysokiej zawartości związków siarki ma naprawdę jajeczny zapaszek ;) Wbrew potocznej nazwie, jej kolor jest szaro-różowy lub fioletowy. Łatwo odróżnić ją od różowej soli himalajskiej, której róż jest o wiele "czystszy".

Składniki:

  • 2-3 plastry Bezmięsnego Boczku
  • pół kostki tofu naturalnego
  • pół białej cebuli
  • garść szczypiorku
  • ¼ kubka mleka roślinnego, np. sojowego
  • 1-2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki czarnej soli i spora szczypta pieprzu

Przygotowanie:
1. Tofu pokrusz palcami na małe kawałeczki.
2. Boczek i cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z odrobiną oleju kokosowego lub wegańskiego masła. Po chwili zdejmij z patelni.
3. Rozgrzej na patelni odrobinę masła wegańskiego i przesmaż tofu. Dodaj do niego kurkumę. Do mleka roślinnego dodaj mąkę z ciecierzycy i pieprz, dokładnie wymieszaj. Mleko dolej do tofu i smaż jeszcze przez chwilę.
4. Na koniec smażenia dodaj to tofucznicy cebulę, boczek i czarną sól.
5. Jedz z ulubionym pieczywem, posypaną szczypiorkiem.

Zdjęcia: Konrad Bryc
Przepis: Klara Siemianowska

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj