Szukaj

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą

Rafał, 11 kwiecień 2019
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą

6-8 porcji

na wywar: 

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 dużej główki selera
  • 1 cebula, opalona na czarno
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kawałków suszonych borowików
  • 2 duże suszone na słońcu pomidory
  • ½ pęczka świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta nasion kolendry
  • 2 goździki
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soli (lub do smaku)

na żurek:

  • 200-400 ml zakwasu na żur
  • 1 opakowanie Bezmięsnej białej kiełbasy
  • pajdy chleba z masłem lub jego wegańskim odpowiednikiem
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: roślinna śmietana do zabielenia zupy

Warzywa oraz przyprawy na wywar umieść w dużym garnku, zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj oliwę oraz sól. Podgrzewaj na małym ogniu i gotuj do całkowitej miękkości warzyw – około 2 godziny. Kiedy wywar będzie gotowy, przelej go przez sito do nowego garnka. Stopniowo dolewaj do niego zakwas na żur – tyle, ile lubisz, na bieżąco próbując jak kwaśna jest zupa. Dodaj skrojoną białą kiełbasę i dopraw do smaku. Podawaj z natką pietruszki, w towarzystwie pajdy chleba posmarowanej masłem (lub jego wegańskim odpowiednikiem). Możesz podgryzać ją osobno lub włożyć do zupy. Jeśli lubisz żurek zabielany, wykorzystaj po łyżce roślinnej śmietany na porcję. Smacznego!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj