Odważ się być bez!
Udon z żeberkami w sosie orzechowym
142.jpg

Aromatyczne i rozgrzewająca danie, idealne na zimowy obiad! Orientalny sos z masła orzechowego świetnie komponuje się z żeberkami - ten smak przywoła trochę słonecznej energii i porządnie rozgrzeje.

Składniki:

na sos:

  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka brązowego cukru 
  • drobno posiekany ząbek czosnku 
  • szczypta chili

pozostałe składniki:

  • paczka Bezmięsnych Żeberek 
  • makaron udon
  • kapusta pak choi 2 szt
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • posiekany ząbek czosnku
  • posiekana szalotka 
  • pół marchewki 
  • 1 cm posiekanego imbiru 

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. W małej misce zmieszaj wszystkie składniki na sos.
3. Pokrój warzywa w słupki. Żeberka pokrój na niewielkie kawałki i przesmaż przez chwilę, by były chrupkie.
4. Warzywa podsmaż z czosnkiem i imbirem na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Smaż je na małym ogniu, aż zmiękną. Gdy będą gotowe dodaj żeberka i ugotowany makaron. Wszystko polej sosem i duś na małym ogniu przez 5 minut.
5. Podawaj z sezamem, polane sokiem z limonki lub z kolendrą.

Przepis i zdjęcia: Konrad Bryc

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium