Odważ się być bez!
Tajska zupa z kebabem
24.jpg

 

Tajska zupa z kebabem

  • 1 paczka Bezmięsnego Kebabu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 duża szalotka ew. 2 małe (drobno posiekane) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 2 cm świeżej kurkumy (opcja dodatkowa)
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • 5 liści kaffiru 
  • 150g świeżych grzybów shitake (opcjonalnie można użyć suszonych lub grzybów Mun)
  • 1 kapusta pak choi
  • odrobina świeżej papryczki chili
  • wodorosty, garść (dowolne, np. Laltue De Mer)
  • pęczek świeżej kolendry
  • makaron Soba 
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • sok z 1 limonki
  • pieprz cytrynowy 
  • sól himalajska 

Namaczamy wodorosty w ciepłej wodzie. Po ok. 20-30 minutach powinny być gotowe. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dorzucamy szalotkę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy imbir, kurkumę, trawę cytrynową, liście limonki, grzyby, czosnek i papryczkę chili.

Podsmażamy składniki przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, dodajemy bulion i wszystko gotujemy przez ok. 10 minut. Dodajemy kapustę pak choi (przekrojoną na pół) i namoczone wcześniej wodorosty. Gotujemy ponownie przez 10-15 minut, powoli wlewając mleczko kokosowe. Następnie wlewamy sos sojowy, syrop z agawy i sok z limonki (podane ilości są opcjonalne, według smaku). Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem cytrynowym. 

W międzyczasie podsmażamy Bezmięsny Kebab z dodatkiem czarnego sezamu. Zaczynamy gotować makaron, powinno nam to zająć 3 min. Siekamy kolendrę i dodajemy ją do zupy. Kebab oraz makaron przekładamy do miski i zalewamy zupą. I gotowe! 

Przepis: Dominika Ozimek

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium