Odważ się być bez!
ŚWIĄTECZNY BIGOS Z KIEŁBASKAMI
50.jpg

Świąteczny bigos z bezmięsnymi kiełbaskami

8-10 porcji

przepis na bigos w oparciu o recepturę Jadłonomii

http://www.jadlonomia.com/przepisy/bigos-z-boczniakami/

  • 2 opakowania Bezmięsnych Kiełbasek Ziołowych
  • 1 biała cebula
  • ok. 6 łyżek oleju do smażenia
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 goździki
  • 4 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 kg kiszonej kapusty (waga po odsączeniu)
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 1 kilogram białej kapusty (waga samych części jadalnych, to ok. 1 mała główka)
  • 1 kwaśne jabłko, np. szara reneta
  • 10 wędzonych śliwek
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 30 g suszonych borowików
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki czerwonego wina, wytrawnego
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól i czarny pieprz, najlepiej grubo zmielony
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Pokrój cebulę w grubą kostkę. Na dnie największego garnka jaki masz rozgrzej olej (około 6 łyżek – niech przykryje dno), dodaj cebulę i szczyptę soli. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy się zeszkli, dodaj wszystkie przyprawy i powoli mieszając smaż jeszcze dwie minuty.

W międzyczasie odsącz kiszoną kapustę i posiekaj ją na mniejsze kawałki. Następnie dodaj ją do garnka razem z wodą i solą i wszystko razem gotuj pod przykryciem około 1 godzinę. Na drugim palniku w małym garnku w osolonej wodzie ugotuj zieloną soczewicę al dente. Odsącz. Przygotuj resztę składników – posiekaj świeżą kapustę, a jabłko zetrzyj na tarce. Do miękkiej kapusty w garnku dodaj wszystkie składniki (soczewicę, świeżą kapustę, jabłko, śliwki wędzone, suszoną żurawinę, grzyby, wodę, wino, syrop klonowy, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy). Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez minimum trzy godziny. Możesz rozłożyć to na dwa dni (jak powidła). Pod koniec gotowania spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

Pod koniec gotowania bigosu wyjmij z opakowania kiełbaski i pokrój je na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż je na złoto, często mieszając. Dodaj je do bigosu i gotowe!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium