DARMOWA WYSYŁKA POWYŻEJ 200 ZŁ

Bezmięsne przepisy

Sałatka z bulgurem i jałowcową

4 porcje

  • 1 bezmięsna kiełbasa jałowcowa,
  • 400 g kaszy bulgur,
  • ½ szklanki ziaren słonecznika,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 małe buraki, upieczone lub ugotowane,
  • 200 g wędzonego tofu (w wersji wegetariańskiej zastąp wędzonym twarogiem),
  • skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • sól do smaku.

Ugotuj kaszę na sypko w osolonej wodzie, postępując według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie gotowa, „rozczesz” ją widelcem i odstaw do przestudzenia. 

Rozgrzej suchą patelnię i wysyp na nią ziarna słonecznika. Upraż je na wolnym ogniu, często mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. Kiedy zezłocą się i zaczną pięknie pachnieć, przełóż je do naczynia i odstaw na bok, by również wystygły. W międzyczasie pokrój kiełbasę w półplasterki, a paprykę w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodaj teraz 2 łyżki oleju i podsmażaj je razem przez kilka minut, aż papryka zmięknie, a kiełbasa się przypiecze. 

W dużej misce połącz bulgur z pokrojonymi w kostkę burakami i wędzonym tofu (lub twarogu) pokruszonym w palcach. Dodaj ziarna słonecznika, paprykę i kiełbasę. Drobno posiekaj szczypiorek oraz zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij z niej sok. Dodaj je także, razem z kilkoma łyżkami oliwy z pierwszego tłoczenia oraz dwiema szczyptami soli do smaku. Wszystko razem wymieszaj i podawaj w temperaturze pokojowej. Najlepiej przygotować to danie z wyprzedzeniem, ponieważ wiele zyskuje kiedy wszystkie smaki się przegryzą!

Roślinną jałowcową możesz dostać tutaj:

https://www.bezmiesnymiesny.pl/kategoria/produkty/kielbasa-jalowcowa

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

Zakupy razem:

0.00 PLN

Sposób i koszt dostawy wybierzesz w następnym kroku

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów