Odważ się być bez!
Ragu pomidorowe z pepperoni
8.jpg

4 porcje

  • 1 paczka Bezmięsnego Pepperoni,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano,
  • spora szczypta soli,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 2 puszki pomidorów w całości,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 500 g pełnoziarnistego makaronu penne,
  • pół pęczka bazylii,

Zacznij od wstawienia garnka z wodą do ugotowania makaronu. W międzyczasie przygotuj składniki na ragu. Drobno posiekaj i rozdrobnij w palcach Pepperoni, cebulę skrój w kostkę, a obrany czosnek w cienkie plasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem, dopraw oregano, solą i pieprzem. Podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj Bezmięso i smaż przez 5-10 minut, często mieszając. Kiedy zacznie ładnie się przypiekać, dodaj pomidory, cukier i płatki drożdżowe. Duś na małym ogniu przez minimum 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Ragu powinno w tym czasie zgęstnieć.

Teraz do gotującej się osolonej wody wrzuć makaron. Kiedy będzie mocno al dente, a więc prawie gotów, odcedź go (zachowując trochę wody z gotowania) i dodaj na patelnię z sosem. Dokładnie wszystko wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, dodając po łyżce wody z gotowania makaronu, która idealnie połączy całe danie. Podawaj posypane dużą ilością świeżej bazylii.

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium