Szukaj

Pizza z kebabem

Klara, 6 październik 2018
Pizza z kebabem
  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 7 g suchych drożdży instant
  • 60 ml oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g kebabu
  • 50 cebuli
  • ostra papryczka wg uznania 
  • 25 g wegańskiego sera 
  • sos do pizzy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, po szczypcie soli, cukru, suszonego czosnku i oregano, łyżeczka oliwy, 4 łyżki gorącej wody
  1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami i solą. Dodaj oliwę, wodę i sól i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut.
  2. Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce. Wymieszaj wszystkie składniki sosu (sól i cukier w takiej samej ilości). Ser zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki.
  3. Połowę ciasta rozgnieć/rozciągnij/rozwałkuj (jak ci najwygodniej) do pożądanego kształtu. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia, posmaruj go cienko oliwą i przełóż na nią ciasto. Brzegi możesz dodatkowo posmarować oliwą, żeby się ładnie zrumieniły.
  4. Na cieście rozsmaruj sos (kolistymi ruchami od środka), rozsyp ser i ewentualnie dodatkową szczyptę oregano. Połóż na nim cebulę, kebab i papryczki.
  5. Piecz w 240 stopniach przez 7-10 minut (zależy przede wszystkim od piekarnika).

Autorka przepisu: Klara Siemianowska

Zdjęcie: Konrad Bryc

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj