Odważ się być bez!
Makaron soba z żeberkami
66.jpg

4 porcje

  • 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek
  • 200 g zielonego groszku (poza sezonem użyj mrożonego – nie tego w puszce)
  • szczypta soli i cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • opakowanie (150 g) grzybków shimeji
  • 2 łyżki mirinu (jeśli nie masz, użyj białego wina i 1 łyżki cukru)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 250 g makaronu soba
  • sok z limonki
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • prażone nasiona sezamu

Zagotuj garnek wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wrzuć groszek i gotuj 5 minut od ponownego zagotowania wody. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej sezamowy, dodaj rozdzielone palcami grzybki shimeji i smaż 2 minuty. Następnie wlej mirin i przykryj patelnię. Duś przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj sos sojowy i duś wszystko razem jeszcze kilka minut, aż do zgęstnienia.

Makaron soba ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, wymieszaj go w garnku z zawartością patelni (grzybkami oraz całym ich sosem) i groszkiem. Rozłóż porcje na talerze, każdą skrop odrobiną soku z limonki.

Zgrilluj Żeberka na niedużym ogniu, po kilka minut na jednej i drugiej stronie. Możesz do tego użyć zwykłej patelni. Każde żeberko pokrój w poprzek na niewielkie kawałki i udekoruj nimi wszystkie porcje makaronu. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem oraz prażonym sezamem. Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium