Odważ się być bez!
Letnie Kanapki z Ziołową
96.jpg

2-4 porcje

  • 1 mała kalarepka
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • kilka goździków, listek laurowy, nasiona kolendry i gorczycy
  • 2 pęczki młodej marchwi
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 g suszonych pomidorów ze słoika
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • kilka kropel soku z cytryny (do smaku)

Zacznij od przygotowania pikli. Możesz to zrobić nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem (a minimum około 2-godzinnym). Obierz kalarepę i potnij ją na mandolinie na cieniutkie plasterki. W rondelku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw zalewę do przestudzenia. Kiedy będzie ciepła, ale już nie bardzo gorąca, zalej nią kalarepę i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

Wyszoruj marchewki, nie musisz ich obierać. Nasmaruj je oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut (do miękkości i przyrumienienia). Upieczone marchewki przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką pastę razem z suszonymi pomidorami, miso, syropem i przyprawami. Jeśli pasta będzie za gęsta, możesz dodać 1-2 łyżki oleju z pomidorów. Odstaw do wystudzenia.

Przekrój na pół obie bułki i (jeśli masz ochotę) podpiecz je lekko w tosterze lub na patelni. Każdą kromkę posmaruj pastą marchewkową, na niej ułóż plasterek Bezmięsnej szynki ziołowej, pikle z kalarepy oraz liść sałaty. Posyp każdą kanapkę czarnym sezamem i podawaj!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium