Szukaj

Letni obiad z żeberkami

Klara, 15 lipiec 2019
Letni obiad z żeberkami

2 porcje

  • 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek
  • 6-8 młodych ziemniaczków
  • 1 łyżka roślinnej margaryny, oleju kokosowego albo masła
  • sól w płatkach
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • kilka listków sałaty masłowej lub innej ulubionej
  • 2 rzodkiewki
  • świeżo mielony czarny pieprz

Na coleslaw:

  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sok z ½ pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • ½ pęczka kolendry
  • ½ pestek granatu
  • szczypta soli

Aby przygotować coleslaw, poszatkuj kapustę na drobne paski, wymieszaj z solą, oliwą, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz z octem i wymasuj dłońmi. Następnie dodaj posiekaną kolendrę oraz granat. Wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do przegryzienia smaków.

W międzyczasie przygotuj resztę obiadu.

Ziemniaki umyj i bez obierania ugotuj (w osolonej wodzie) do miękkości. Po wylaniu wody pozostaw je w garnku i dodaj tam margarynę, w której się wykąpią.

Kiedy ziemniaki się gotują, na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim żeberka, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodaj na patelnie sos sojowy i syrop klonowy, dobrze wymieszaj aby równomiernie obtoczyły żeberka i duś na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż sos odparuje.

Podawaj żeberka z ugotowanymi ziemniakami (obsyp je solą w płatkach), a także coleslawem oraz sałatą ze świeżym rzodkiewkami.

Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj