Szukaj

Kremowy sos bezmięsno-grzybowy

Klara, 5 czerwiec 2019
Kremowy sos bezmięsno-grzybowy


4 porcje

• 1 opakowanie Bezmięsnego Kebaba

• 3 łyżki neutralnego w smaku oleju roślinnego

• 1 duża biała cebula

• duża szczypta soli

• 3 listki laurowe

• 2 ziarenka ziela angielskiego

• 2 owoce jałowca

• 3 ząbki czosnku, zgniecione, w łupinie

• garść malutkich pieczarek (lub większych, pokrojonych)

• 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego

• 1 łyżeczka suszonego tymianku

• 250 ml mleka sojowego

• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

• pieprz czarny

• 8 pampuchów (klusek na parze)

• świeży koperek do podania

W dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj skrojoną w grubą kostkę cebulę wraz ze szczyptą soli i duś na niedużym ogniu, często mieszając. Kiedy cebula się zeszkli dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czosnek. Smaż wszystko powoli, pod przykryciem, do miękkości – minimum 10 minut. W połowie tego czasu dodaj również pieczarki, tymianek i cukier trzcinowy. Jeśli po jakimś czasie zawartość patelni za mocno wyschnie, dodaj odrobinę wody. Kiedy wszystko będzie miękkie i złote, dodaj na patelnię Bezmięsny Kebab i kilka minut smaż całość razem, dokładnie mieszając. Następnie wlej 2/3 szklanki mleka sojowego. Wymieszaj, przykryj i duś kilka minut. W międzyczasie w pozostałej 1/3 szklanki mleka rozmieszaj skrobię ziemniaczaną. Dodaj na patelnię i dobrze mieszając połącz z jej zawartością, która szybko zgęstnieje, tworzą lśniący, kremowy sos „śmietanowy”. Podawaj od razu, na przykład z pampuchami (kluskami na parze) i świeżym koperkiem.

Sos ten równie świetnie smakuje z makaronem, można też dodawać go do bazy w postaci kaszy czy ryżu, a nawet podrasować garścią przypraw i wykorzystać jako bazę np. do eksperymentów z wegańską kuchnią indyjską!

Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj