Kremowy sos bezmięsno-grzybowy
, 5 czerwiec 2019
4 porcje
• 1 opakowanie Bezmięsnego Kebaba
• 3 łyżki neutralnego w smaku oleju roślinnego
• 1 duża biała cebula
• duża szczypta soli
• 3 listki laurowe
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 2 owoce jałowca
• 3 ząbki czosnku, zgniecione, w łupinie
• garść malutkich pieczarek (lub większych, pokrojonych)
• 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 250 ml mleka sojowego
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
• pieprz czarny
• 8 pampuchów (klusek na parze)
• świeży koperek do podania
W dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj skrojoną w grubą kostkę cebulę wraz ze szczyptą soli i duś na niedużym ogniu, często mieszając. Kiedy cebula się zeszkli dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czosnek. Smaż wszystko powoli, pod przykryciem, do miękkości – minimum 10 minut. W połowie tego czasu dodaj również pieczarki, tymianek i cukier trzcinowy. Jeśli po jakimś czasie zawartość patelni za mocno wyschnie, dodaj odrobinę wody. Kiedy wszystko będzie miękkie i złote, dodaj na patelnię Bezmięsny Kebab i kilka minut smaż całość razem, dokładnie mieszając. Następnie wlej 2/3 szklanki mleka sojowego. Wymieszaj, przykryj i duś kilka minut. W międzyczasie w pozostałej 1/3 szklanki mleka rozmieszaj skrobię ziemniaczaną. Dodaj na patelnię i dobrze mieszając połącz z jej zawartością, która szybko zgęstnieje, tworzą lśniący, kremowy sos „śmietanowy”. Podawaj od razu, na przykład z pampuchami (kluskami na parze) i świeżym koperkiem.
Sos ten równie świetnie smakuje z makaronem, można też dodawać go do bazy w postaci kaszy czy ryżu, a nawet podrasować garścią przypraw i wykorzystać jako bazę np. do eksperymentów z wegańską kuchnią indyjską!
Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

