Odważ się być bez!
KASZOTTO Z KIEŁBASKAMI ZIOŁOWYMI
28.jpg

KASZOTTO  Z GRZYBAMI, KARMELIZOWANĄ SZALOTKĄ, KOPREM I KIEŁBASĄ JAŁOWCOWĄ

  • 1 opakowanie Bezmięsnych Kiełbasek Ziołowych
  • 300g kaszy gryczanej palonej 
  • spora garść podgrzybków
  • 250g kurek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka świeżego kopru
  • 1l bulionu 
  • 2 łyżki roślinnego masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 owoce jałowca
  • 2 ziela angielskie 
  • tymianek
  • cząber
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 

Karmelizowane szalotki: 

  • 4 szalotki
  • olej rzepakowy 
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki syropu z agawy/klonowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Szalotki kroimy w pióra i przelewamy wrzątkiem aby odrobinę zmiękły. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej, powinien zakrywać dno garnka. Podsmażamy szalotki do momentu aż się zeszklą. Dodajemy ocet winny i balsamiczny, po chwili syrop z agawy lub klonowy. Pilnujemy, żeby nic nie przywarło do dna. W razie potrzeby możemy dodać więcej każdego z tych składników, tak, żeby szalotki dobrze się skarmelizowały i były miękkie. Całość powinna zająć nie więcej niż 10 minut. 

Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, cebulę kroimy drobno, wrzucamy na patelnię razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i owocami jałowca. Wszystko podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. Dodajemy kaszę gryczaną i prażymy ją dodatkowo przez ok. 2 minuty, zalewamy wszystko bulionem i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn, następnie dodajemy 2 łyżki oleju.

Na maśle roślinnym podsmażamy grzyby. Kiedy będą gotowe przekładamy je do kaszy. Dodajemy przyprawy i kiełbasę jałowcową. Wrzucamy szalotki i podsmażamy wszystko raz jeszcze przez chwilę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżym koperkiem.

Przepis: Dominika Ozimek

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium