TERMIN NAJBLIŻSZEJ WYSYŁKI: 4 LISTOPADA

Szukaj

Kapusta po bawarsku

Klara, 2 marzec 2020
Kapusta po bawarsku

Wszyscy wiemy, że kiszonki są zdrowe i trzeba jeść ich jak najwięcej. Dwa najpopularniejsze dania z kiszonej kapusty to bigos i kapuśniak, które są super, ale czasami dobrze jest spróbować czegoś innego :) Dlatego przedstawiamy dziś chyba mało znany, a na pewno warty sprawdzenia przepis na kapustę po bawarsku - z Bezmięsnymi Kiełbaskami białymi, pieczarkami i jabłkiem!

Przepis na 4 porcje:

  • opakowanie Bezmięsnych Kiełbasek Białych
  • 600 gramów kiszonej kapusty
  • 2 duże jabłka
  • 300 gramów pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • przyprawy: goździki, majeranek, sól, pieprz
  • olej do smażenia

1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a obrane jabłka i pieczarki w trochę grubsze kawałki. Kiełbaski pokrój w plastry o grubości ok. pół centymetra.

2. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku (zostaw go sobie do innych przepisów albo wypij) i podsmaż na rozgrzanym oleju.

3. Do kapusty dodaj cebulę oraz przyprawy, wlej odrobinę (około 1/3 szklanki) wody i przykryj. Duś wszystko na niewielkim ogniu przez około 25 minut, aż kapusta zmięknie.

4. Podsmaż pieczarki na osobnej patelni i dodaj trochę wody, aby lekko się poddusiły.

5. Do kapusty dodaj jabłka oraz kiełbaski, przykryj ponownie i duś jeszcze przez około 10 minut. W razie potrzeby (gdyby kapusta po odkryciu była sucha) dodaj jeszcze trochę wody.

6. Na sam koniec dodaj do potrawy uduszone pieczarki. Wymieszaj całość i podawaj według uznania: samo, z chlebem, kartoflami albo kaszą. Smacznego!

Autor zdjęć: Konrad Bryc

Autorka przepisu: Klara Siemianowska

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj