Odważ się być bez!
Jesienna sałatka z pepperoni
134.jpg

Kto powiedział, że sałatki to dobry posiłek jedynie latem i wiosną? To totalnie nieprawda! Sprawdźcie przepis na pożywną sałatę z pepperoni, kaszą i wyjątkowym sosem. To świetny pomysł na szybki obiad lub lunchbox do pracy!

Składniki:

na 1 porcję

  • 4 plastry Bezmięsnego Pepperoni
  • duża garść roszponki
  • pół upieczonego buraka lub kilka mini buraczków, również upieczonych
  • garść pestek dyni
  • 1/4 dużej gruszki
  • pomidor śliwkowy
  • 1/3 szklanki ulubionej kaszy, w tym przypadku mix bulgur i pęczak
  • 1/4 szklanki zielonej soczewicy

na sos:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Kaszę i soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozwól by wystygły. Sporządź sos: zmieszaj wszystkie składniki i pozostaw na 15 minut. W międzyczasie przygotuj wszystkie składniki sałatki: umyj roszponkę, obierz i pokrój buraka, umyj i pokrój wzdłuż pomidora i gruszkę. 

Na dno miski wyłóż sałatę, dodaj kaszę, soczewicę i pozostałe składniki. Obficie polej sosem i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Autor przepisu i zdjęć: Konrad Bryc @trustmeitsvegan

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium