Szukaj

Gulasz z żeberkami i czarną soczewicą

Klara, 4 luty 2019
Gulasz z żeberkami i czarną soczewicą

Gulasz z żeberkami i czarną soczewicą

4 porcje

  • 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca
  • ½ małej papryczki chili
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 szklanka czarnej lub brązowej soczewicy
  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 20 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • natka pietruszki
  • oliwki, słony ser/tofu-feta lub inne wybrane dodatki

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek, włóż do garnka i zeszklij na małym ogniu przez kilka minut, dodając sól. Następnie dorzuć przyprawy (listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec, posiekane chili oraz majeranek i tymianek) i smaż wszystko razem jeszcze przez pięć minut. Następnie dorzuć opłukaną soczewicę oraz rodzynki, a następnie wlej bulion i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotuj gulasz pod przykryciem do miękkości strączków – około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę bezmięsne żeberka. Kiedy gulasz będzie gotowy, dodaj pokrojoną lub startą czekoladę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Podawaj ze świeżą natką pietruszki oraz ulubionymi dodatkami. Dymny aromat gulaszu świetnie przełamują słone dodatki, takie jak oliwki czy ser feta (lub jego wegański odpowiednik). Smacznego!


Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj