Odważ się być bez!
GRILLOWANE ŻEBERKA
18.jpg

 

Grillowane żeberka z pieczonymi batatami, colesławem i konfiturą z cebuli

2 porcje

  • 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek
  • łyżka oleju do smażenia
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • konfitura z czerwonej cebuli do podania

na pieczone bataty:

  • 1 duży batat
  • łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta soli

na coleslaw:

  • pół główki małej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • 2 łyżki jogurtu sojowego (w wersji wegetariańskiej greckiego)
  • 1 łyżeczka octu winnego lub więcej do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • kilka szczypt soli

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Pokrój batata w łódeczki, posmaruj je oliwą, obsyp ziołami i solą. Piecz do miękkości i zrumienienia, około 20 minut. 

W międzyczasie przygotuj coleslaw. Posiekaj w drobne paseczki kapustę, marchewkę i szalotkę. Dodaj majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny, cukier i sól. Wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.

Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową, jeśli taką masz) z łyżką oleju. Na dużym ogniu podsmaż żeberka z obu stron. Kiedy będą zgrillowane, przełóż na talerze i obsyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z łódeczkami batatów, coleslawem i konfiturą z czerwonej cebuli. Smacznego!

Przepis: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium