Odważ się być bez!
Burger z żeberkami i burakiem
88.jpg

4 porcje

 

•1 duży okrągły burak upieczony w całości

•3 łyżki oliwy z oliwek

•1 pomarańcza, najlepiej niewoskowana - sok i skórka

•3 łyżki octu balsamicznego

•1 łyżeczka syropu klonowego

•2 ząbki czosnku w łupinach

•szczypta soli

 

•1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek

•4 bułki do burgerów lub inne okrągłe

•4 łyżki majonezu roślinnego

•1 główka małej sałaty rzymskiej

•4 grube plastry ulubionego wegańskiego sera (w wersji wegetariańskiej można użyć np. Sera korycińskiego)

•kiełki jarmużu

•garść naturalnych czipsów solonych

•4 długie wykałaczki

 

Zacznij od marynowania buraków. Jeśli nie masz jednego dużego buraka (średnicą zbliżonego do rozmiaru bułki), wykorzystaj dwa mniejsze. Pokrój na grube plastry i umieść w naczyniu, zalewając dobrze wymieszanymi składnikami marynaty. Odstaw na minimum 2 godziny.

Aby przygotować burgery, każdą bułkę przekrój na pół i opiecz lekko połówki od wewnętrznej strony. W międzyczasie każde żeberko przekrój na trzy cieńsze plasterki. Obie połówki każdej bułki posmaruj majonezem. Na dolnych połówkach ułóż kolejno: trzy listki sałaty rzymskiej, trzy plasterki żeberka, 1 plaster sera, kawałek marynowanego buraka, górkę kiełków jarmużu oraz małą garstkę czipsów. Przykryj górną częścią bułki i wbij w całość długą wykałaczkę, aby obfity burger trzymał się w jednym kawałku. Smacznego!

Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium