Szukaj

Burger z żeberkami i burakiem

Klara, 7 czerwiec 2019
Burger z żeberkami i burakiem

4 porcje

• 1 duży okrągły burak upieczony w całości

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 1 pomarańcza, najlepiej niewoskowana - sok i skórka

• 3 łyżki octu balsamicznego

• 1 łyżeczka syropu klonowego

• 2 ząbki czosnku w łupinach

• szczypta soli

• 1 opakowanie Bezmięsnych Żeberek

• 4 bułki do burgerów lub inne okrągłe

• 4 łyżki majonezu roślinnego

• 1 główka małej sałaty rzymskiej

• 4 grube plastry ulubionego wegańskiego sera (w wersji wegetariańskiej można użyć np. Sera korycińskiego)

• kiełki jarmużu

• garść naturalnych czipsów solonych

• 4 długie wykałaczki

Zacznij od marynowania buraków. Jeśli nie masz jednego dużego buraka (średnicą zbliżonego do rozmiaru bułki), wykorzystaj dwa mniejsze. Pokrój na grube plastry i umieść w naczyniu, zalewając dobrze wymieszanymi składnikami marynaty. Odstaw na minimum 2 godziny.

Aby przygotować burgery, każdą bułkę przekrój na pół i opiecz lekko połówki od wewnętrznej strony. W międzyczasie każde żeberko przekrój na trzy cieńsze plasterki. Obie połówki każdej bułki posmaruj majonezem. Na dolnych połówkach ułóż kolejno: trzy listki sałaty rzymskiej, trzy plasterki żeberka, 1 plaster sera, kawałek marynowanego buraka, górkę kiełków jarmużu oraz małą garstkę czipsów. Przykryj górną częścią bułki i wbij w całość długą wykałaczkę, aby obfity burger trzymał się w jednym kawałku. Smacznego!

Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj