Odważ się być bez!
Burger z salsą i sałatką
172.jpg

Lato odeszło i długo nie wróci - przy takiej szarówce za oknem lubimy poczuć trochę słońca dzięki kuchni rodem z lipca. W dobrze wyposażonych warzywniakach nadal można znaleźć różne odmiany pomidorów, dlatego dziś proponujemy danie lekkie, zdrowe i bardzo słoneczne: burgery z patelni grillowej w towarzystwie kolorowej salsy oraz sałatki z awokado. Mniam!

Składniki na 2 porcje:

  • paczka Bezmięsnych Burgerów 
  • na salsę: pół żółtego pomidora, pół czerwonego pomidora, pół szalotki, 3 łyżki kukurydzy, 2 ząbki czosnku, garść posiekanej natki pietruszki/kolendry, sok z połowy cytryny, świeży pieprz i sól, łyżka oliwy z oliwek
  • sałatka z awokado: 4 garści rukoli, pół dojrzałego awokado, pół zielonego ogórka bez skórki, oliwa, sól i pieprz, połówka cytryny do wyciśnięcia

1. Pomidory i szalotkę pokrój w kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki salsy i odstaw ją do lodówki.

2. Awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.

3. Przygotuj burgery, smażąc je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 4 minuty z obu stron. Podawaj ze schłodzoną salsą i sałatką. Smacznego!

autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc @trustmeitsvegan

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium