Szukaj

BURGER W JAGLANEJ PANIERCE

Rafał, 7 listopad 2018
BURGER W JAGLANEJ PANIERCE


PUREE Z PIECZONEJ PIETRUSZKI, GRUSZKI I CZOSNKU Z OLIWĄ TRUFLOWĄ, BURGER W JAGLANEJ PANIERCE I KARMELIZOWANA MARCHEW 

Przepis na 2 osoby:

Składniki na burgera w panierce: 

  • Bezmięsne Burgery
  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek wrzątku
  • olej rzepakowy do smażenia (musi zakrywać dno patelni)

Składniki na puree:

  • 400g korzenia pietruszki (5 szt.)
  • 1 soczysta gruszka
  • 1 główka czosnku czosnku
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 łyżek mleka sojowego niesłodzonego 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz młotkowany i sól do smaku

Składniki na karmelizowaną marchew:

  • 0,5 kg marchwi (ja użyłam zwykłej i fioletowej) 
  • 2-3 łyżki syropu z agawy/klonowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru 

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Pietruszkę obieramy, kroimy na małe kawałki i kładziemy na blaszce do pieczenia, dodajemy główkę czosnku (ściętą od góry, w całości) i wszystko skrapiamy oliwą z oliwek. Po upływie 20 min. dorzucamy gruszkę pokrojoną w ćwiartki i pozbawioną gniazd nasiennych. 

Na drugiej blaszce układamy obraną wcześniej marchew, polewamy ją oliwą z oliwek, syropem z agawy i dodajemy przyprawy. Piekarnik nastawimy na 180 C i pieczemy wszystko przez ok 45 min. 

Marchew pozostawiamy w nagrzanym piekarniku, wyciągamy natomiast pietruszkę z gruszką i czosnkiem. Składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy oliwę truflową i stopniowo w trakcie blendowania wlewamy mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przyprawiamy puree do smaku. 

Przygotowujemy wegańskie jajko z siemienia lnianego: siemię zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10, w międzyczasie mieszając jeszcze raz lub dwa. Odcedzamy na sitku powstały "glutek"*. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, steki obtaczamy w jajku z siemienia i płatkach jaglanych. Smażymy z każdej strony przez ok 30s. Powinny się ładnie przyrumienić i chrupać w trakcie jedzenia.

* jeśli masz młynek do kawy, możesz zrobić jajko innym sposobem: zmiel siemię na drobne okruszki, zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut. Gotowe :)

Przepis: Dominika Ozimek

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj