Odważ się być bez!
Bulgur z gyrosem i szparagami
100.jpg

4 porcje

  • 1 opakowanie Bezmięsnego Gyrosa
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 duże pomidory lima lub malinowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • ¾ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki chili
  • sól, pieprz czarny do smaku

Bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu (ugotuj lub namocz przez noc). 

Pęczek szparagów zblanszuj, czyli zanurz we wrzątku na 2-3 minuty, aby pozostały jędrne i intensywnie zielone. Ostudź w wodzie z lodem od razu po wyjęciu z garnka, następnie pokrój na kawałki „na jeden gryz”. Główki pozostaw w całości.

Gotową kaszę spulchnij widelcem, dodaj szparagi, pokrojone w kosteczkę pomidory (całe oprócz miąższu z pestkami), jeszcze drobniej posiekaną cebulę, natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny oraz sól, kumin i chili. Wymieszaj. Na koniec dodaj opakowanie Bezmięsnego Gyrosa i połącz razem całą sałatkę. W razie możliwości odstaw ją na kilka godzin, aby smaki się przegryzły (najlepiej przygotować z wyprzedzeniem!). Po tym czasie spróbuj, w razie potrzeby dopraw do smaku i podawaj.

Autorka przepisu: Marianna Medyńska, https://www.coutellerie.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium