Szukaj

Bajgiel z twarożkiem i szynką

Klara, 25 październik 2019
Bajgiel z twarożkiem i szynką

Najprostszy na świecie wegański twarożek przygotujesz ze... słonecznika! Potrzebujesz tylko kilku składników i 5 minut wolnego czasu. Aaa i blender! On też się przyda!

Składniki:

  • 2 plastry Bezmięsnej Szynki Ziołowej
  • 3/4 szklanki nasion słonecznika
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • wrzątek do zalania nasion
  • 1/5 szklanki mleka sojowego
  • sól i pieprz
  • ulubione pieczywo

Przygotowanie:
1. Nasiona słonecznika zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 20 minut.
2. Po tym czasie przepłucz je zimną wodą i odsącz.
3. Zblenduj nasiona z sokiem z cytryny, drożdżami i przyprawami. Stopniowo dodawaj mleko sojowe, by twarożek miał idealną konsystencję.
4. Dodaj do twarożku szczypiorek i przygotuj kanapki: posmaruj pieczywo twarożkiem, połóż Bezmięsną Szynkę Ziołową i udekoruj z wierzchu dodatkowym szczypiorkiem i ulubionymi warzywami (świetnie pasuje ogórek małosolny).
5. Smacznego!

Nasza rada: eksperymentuj! Do twarożku dodaj koperek, pietruszkę, siekaną rzodkiewkę albo cebulę. Możesz też zakwasić go zalewą z ogórków kiszonych, zamiennie z cytryną.

Autor zdjęć i przepisu: Konrad Bryc

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj