Odważ się być bez!
Angielskie śniadanie
162.jpg

Dziś serwujemy klasyk, dobrze kojarzony na całym świecie, czyli śniadanie angielskie! Zapas białka, jaki dostarczycie sobie tym posiłkiem, wystarczy na cały dzień. Polecamy raczenie się takim śniadaniem kiedy wiesz, że Twój dzień będzie naprawdę aktywny! W innym wypadku możesz zjeść połowę porcji, a pewnie i tak się najesz ;) 

Składniki na 1 bardzo dużą porcję:

  • 3 plastry Bezmięsnego Boczku
  • 1 Bezmięsna Bezmięsna Kiełbaska Wiejska
  • tofucznica z tego przepisu, bez boczku w środku
  • pół szklanki fasolki w sosie pomidorowym
  • 3-4 pieczarki
  • 1 pomidor malinowy lub śliwkowy
  • sól, pieprz, olej do smażenia, szczypta tymianku, opcjonalnie płatki chilli
  • pieczywo do podania, jeśli jeszcze zmieścisz ;)

Uwaga, do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować kilku palników i dobrej koordynacji, a najlepiej drugiej osoby do pomocy.

1. Przygotuj składniki do tofucznicy: pokrusz tofu i wymieszaj z płynem oraz przyprawami, posiekaj cebulkę (możesz ją od razu zeszklić).

2. Pokrój pieczarki w cienkie plasterki. Pomidora przekrój w poprzek na pół, oprósz solą, pieprzem i płatkami chilli. Odpakuj Bezmięsny Boczek i Bezmięsną Kiełbaskę, a fasolkę przełóż do rondelka.

3. Czas na skoordynowane podgrzewanie! Oto, co trzeba zrobić: usmażyć tofucznicę, osobno pieczarki, osobno Bezmięsna, osobno usmażyć (albo upiec) pomidora i podgrzać fasolkę. Ewentualnie możesz smażyć Bezmięsa na tej samej patelni co pieczarki albo pomidora, ale musi być ona na tyle duża, żeby się nie dotykały. Biorąc pod uwagę czas grzania poszczególnych elementów, najlepiej będzie zrobić to tak:

3.1 Zeszklić cebulkę, dodać tofu i smażyć na małym ogniu;

3.2 Na drugą patelnię wrzucić pieczarki na łyżkę rozgrzanego oleju, oprószyć tymiankiem (sól dodajemy dopiero na sam koniec smażenia);

3.3 Pomidora wrzucić do piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem albo znaleźć dla niego miejsce na którejś z patelni;

3.4 Fasolkę włączyć na nieduży ogień;

3.5 Zacząć smażyć kiełbaskę, a po przewróceniu jej na drugą stronę dołożyć obok boczek.

4. Teraz wszystko powinno być już gotowe! Posól i popierz do smaku, a potem już tylko zajadaj się swoim pysznym dziełem <3 

Autorka przepisu: Klara Siemianowska

Autor zdjęć: Konrad Bryc

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium